Beşamel Sos
Malzemeler :
3 çorba kaşığı yağ
6 çorba kaşığı elenmiş un
2 su bardağı süt ( kaynatılmış sonra ılıtılmış)
Hazırlanışı :
Yağı kalın tabanlı bir tencerede hafif ateşte eritin. Unu ilave edip, karıştırın. Birkaç dakika, yine hafif ateşte, rengi değişmeden pişirin. Isıtılmış sütü azar azar ilave edip pürüzsüz bir karışım elde edinceye kadar çırpma teliyle ya da tahta bir kaşıkla karıştırın.
Yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda sosu tel süzgeçten geçirin.
hemen servise koyun.
NOT: basemel sos beyaz salçalar gurubndandır. beyaz etlerin yanında yakışır.
Sosu hemen kullanmayıp bir kenara kaldıracak olursanız, soğumaya başladığında üstünde bir kabuk oluşur. Üstünün kabuk bağlamaması için üzerini, ayrıca eritilmiş yağdan ince bir tabaka ile kaplayın.
Domates Sos
Malzemesi :
2 çay kaşığı yağ
1 küçük soğan (iri doğranmış)
1 küçük havuç (kazınıp, doğranmış)
5 çorba kaşığı kereviz yaprağı
1/2 defne yaprağı
1/2 çay kaşığı kuru kekik
4 çay kaşığı un
500 gr. kon kase domates
1, 1/2 su bardağı et suyu
1/2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı tuz
taze çekilmiş karabiber
Hazırlanışı :
Önce et suyunu kaynatın. Ocağı kısıp, et suyunu sıcak olarak saklayın. Yağı küçük bir kapta eritin. Soğan, havuç, kereviz, defne yaprağı ve kekik dalını ilave edip, sebzeler hafifçe renk alıncaya kadar sote edin. Unu katıp, rengi hafifçe değişip, kumlu bir doku oluşuncaya kadar pişirin. Domatesi ilave edin. Domatesler suyunu verip tekrar çekinceye kadar ağır ateşte pişirin. Kaynar et suyunu azar azar ilave edip, kaynayıncaya kadar karıştırın. Sarmısağı katın. Tuzunu ve biberini koyun. Ağır ateşte yaklaşık 30 dakika pişirin. Bu sürenin sonunda sosun tuzunu ve biberini kontrol edin. Gerekiyorsa tuz ve biber ilave edin. Sos pişince, tel süzgeçten geçirin.
Bu sos makarna,spagetti, ravyoli ve benzeri hamurişleri, ayrıca et, balık ve birçok yiyeceğin yanında sunulabilecek temel bir sostur.
Mayonez Sos ****zor bir yapım
Malzemeler:
2 yumurta sarısı, 2 çay kaşığı sirke, 1/2 çay kaşığı tuz, Beyaz biber, 1/4 çay kaşığı hardal, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kaynar su
Yapılışı:
Yumurta sarısı, sirke, tuz, beyazbiber(isteğe bağlı) ve hardalı paslanmaz çelik, porselen ya da cam bir kapta tercihen telle yada bir spatulayla iyice karıştırın!!! hep aynı yöne, asla ters karıştırmayın... Zeytinyağını bir sicim gibi akıtıp, telle sürekli çırparak yada tahta spatulayla sürekli karıştırarak, azar azar sos iyice bağlanıncaya kadar yedirin. Kalan zeytinyağını telle sürekli çırpmaya devam ederek bitinceye kadar sosa devam edin. 1 çay kaşığı Kaynar suyu ilave edip iyice karıştırın, tuz ve karabiberini kontrol edin.
NOT: mayoneziniz bozuldu ise kurtarma metodu!!! küçük teflon bir tavaya yada sahana bozulan mayonesi alınız. hafif ateşe koyunuz en kısına.aynı yöne karıştırmaya devam ediniz. taki sos toplanana kadar. dikkat edin çok kızmayacak tava. yumurtalar da pişme amerisi olmamalı.hiffi sıcaklıkta sosun toparlanması lazım.
zor bir yapım. en kolayı hazır mayonez almak
patates salatalarında,kızartmalarında, tavuklu sandviclerde v.s. kullanılır...
afiyet olsun
------------
Yoğurt Sosu
Malzemeler:
yoğurt(koyu kıvamlı)
Yeteri kadar Toz kırmızıbiber,
1/4 tatlı kaşığı Şeker,
1 Arpacık soğan ince doğranmış,(tohumluk soğan) minicik
4 çorba kaşığı Süttozu yağsız,(paket halinde satılıyor)yada kavanozda
2 çorba kaşığı Limon suyu taze sıkılmış
Yapılışı:
Yogurt, toz kirmizibiber, seker ve sogani küçük bir kapta karistirin. Telle çirparak önce süttozunu, sonra limon suyunu yedirin. Sosun koyulasmasi için, kasenin üstünü örtüp, buzdolabinda en az 30 dakika dinlenmeye birakin .
afiyet olsun....
---------
BOLONEZ SOS
malzemeler:
100 gram margarin 250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan 1 Diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates 4 Adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ Çorba kaşığı tuz 1 Adet defne yaprağı
45 ml Domates sosu (1 çay fincanı)
YAPILIŞI ;Margarini bir tavada kızdırın.Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsak’ı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun.Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın.Ateşi kısın,15 dk daha pişirip,içine tuz,karabiber,ve defne yaprağı ilave edin.Önceden hazırlanan domates sosunu katın.Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.Servise hazır hale gelmiştir.
MİLANEZ SOS
malzemeler:
50 gram margarin 200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon 200 gram domates
1 Çay kaşığı karabiber ½ ince kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı tuz
YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin.Dana janbonu,domatesi ekleyin.Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın.Kısık ateştekoyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin.Tuz ve karabiberini ekleyip,ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapınız.
NAPOLİTEN SOS
malzemeler:
50 gram margarin 400 gram domates
5 gram sarımsak 3 Adet çarliston biber dilimlenmiş
500 ml domates sos 1 bağ maydanoz ince kıyılmış
1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI ; Margarini bir tencerede kızdırın.Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın.Sarımsak’ı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın.Domates sosunu ekleyin.Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın.Ateşi kısın.Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.
VİNEGRET SOS
malzemeler:
200 ml sirke 700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan 50 gram ince kıyılmış kapari
1 Çimdik tuz 1 Çimdik karabiber
¼ Kıyılmış maydanoz 1 Çay kaşığı toz hardal
YAPILIŞI ir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırınız.Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan,kapari ve maydanozu karıştırarak,tuz,karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın.Servis edebilirsiniz.
NOT :bu sos makarna ve salatalarda kullanılır.
Acili portakal sosu
Tarife ait bilgiler
--------------------------------------------------------------------------------
Yemek : Acili portakal sosu
Tür : Soslar
Mutfak : Türk mutfağı
Süre :*
Zorluk : *
MALZEMELER
2 Çorba kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
6 Çorba kaşığı portakal suyu
2 Adet kıyılmış acı kırmızı biber
1 Çorba kaşığı biber salçası
½ Su bardağı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Derin bir kabın içerisinde tüm malzemeleri karıştırın
Acılı Sos
Tarife ait bilgiler
--------------------------------------------------------------------------------
Yemek : Acılı Sos
Tür : Soslar
Mutfak : Türk mutfağı
Süre : *
Zorluk :*
MALZEMELER
300 gr soyulmuş domates
5 adet fesleğen yaprağı
2 adet acı kırmızı biber
3 diş sarmısak
tuz
HAZIRLANIŞI
Sarmısakla kırmızı biberi ince kıyıp, ateşte koyup biraz soldurun. Fesleğen yaprakları ile domatesleri de ince kıyıp buna ilave edilin. Tuzunu ekleyip tencereyi kapatın. 15 dk kadar pişirin. Bu zaman sonunda sos hala çok sıvı ise,tekrar kapaksız olarak ateşe koyun. Tam kıvxxxxx gelince bir kaşık saf zeytinyağı ekleyin. Bu sosu makarnanın için kullanabilirsiniz.
Burgunyon sos
Tarife ait bilgiler
--------------------------------------------------------------------------------
Yemek : Burgunyon sos
Tür : Soslar
Mutfak : Fransız mutfağı
Süre : **
Zorluk : **
MALZEMELER
4-5 kişilik
1 tatlı kaşığı margarin
1 küçük ince doğranmış soğan
2 dal maydanoz
¼ defne yaprağı
10 adet tane karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı un
75 cl. Burgunyon şarap yada kırmızı şarap
HAZIRLANIŞI
Margarini, soğanı, karabiberi, defne yaprağını ve kekiği küçük bir kaba koyup orta ateşte 2-3 dakika sote yapıp, şarabı ekleyin. Ağır ağır kaynatın ve şarabın yarısını çektirin. Küçük bir kapta tereyağı ve unu karıştırın, kaynamış şaraba ekleyin. İyice karıştırın ve 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın ve süzün. Varsa birkaç damla tabasco ya da biber ilave ediniz.
--------------------------------------------------------------------------------
Elma sos
Tarife ait bilgiler
--------------------------------------------------------------------------------
Yemek : Elma sos
Tür : Soslar
Mutfak : Fransız mutfağı
Süre :**
Zorluk : **
MALZEMELER
6 kişilik
7 adet orta boy elma (golden)
1 su bardağı toz şeker
½ su bardağı beyaz şarap
1 çorba kaşığı tereyağ
HAZIRLANIŞI
Elmaları dörde bölün, soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Bir tencereye elmaları, şarabı koyun orta ateşte 5 dakiak kaynatıp şekeri ekleyin. 1-2 defa karıştırıp kapağını yine kapayın. Elmalar pişene kadar 15-20 dakika pişirin. Elmanın içinde az miktarda su kalmalıdır. Sonra bir süzgeçten yada püre makinasından geçirin. Tereyağını hafif kızartın ve içine ekleyin.
--------------------------------------------------------------------------
Vinegret Sos
Malzemeler:
1 Litre sos icin
200 ml sirke
700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan
50 gram ince kıyılmış kapari
1 Çimdik tuz
1 Çimdik karabiber
1/4 Kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı toz hardal
Yapilisi:
Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırınız.
Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan, kapari ve maydanozu karıştırarak, tuz, karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayıp servis edebilirsiniz.
*Bu sos makarna salatalari icin idealdir.
Milanez Sos
Malzemeler:
1/2 Litre sos icin
50 gram margarin
200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon
200 gram domates
1 Çay kaşığı karabiber
1/2 ince kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı tuz
Yapilisi:
Margarini derin bir tavada eritin. Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin. Dana janbonu, domatesi ekleyin. Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın. Kısık ateşte koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin. Tuz ve karabiberini ekleyip, ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek servis yapınız.
Ançuez Sos
Malzemeler :
900 ml. beşamel sos
3-4 çorba kaşığı ançuez esansı (veya 2 çorba kaşığı ezmesi)
50 gr. yağ
100 ml. krema
taze çekilmiş karabiber
toz kırmızıbiber
tuz
Yapilisi:
Sıcak beşamel sosa ançuez esansını veya ezmesini ekleyip karıştırın. Yağı
ve kremayı ilave edip, karıştırın. Tuz ve karabiberini kontrol edin. Biraz toz kırmızıbiber katarak sosu tamamlayın. İnce bir süzgeçten geçirip süzün.
*Bu sos ızgara balıkların yanında servis edilebilir.
Avci Sosu
Malzemeler :
125 gr. yağ
200 gr. mantar (dilimlenmiş)
50 gr. arpacık soğanı (ince kıyılmış)
250 gr. çiğ konkase domates
1 çay kaşığı ince kıyılmış tarhun otu
200 ml. sek beyaz şarap
1 lt. dömi glas
taze çekilmiş karabiber
tuz
Yapilisi:
Yağı derin bir tavada eritin. Mantarları atıp biraz sote edin.
Arpacık soğanlarını ilave edin ve 2-3 dakika kısık ateşte pişirin.
Çiğ konkase domatesi, tarhun otunu ve beyaz şarabı katın.
Tavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektirin.
Dömi glası ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin. Oluşan kefi alın. Tuz ve karabiberini ilave edin.
Hardal Sosu
Malzemeler :
1 çorba kaşığı tereyağ
1 su bardağı krema
1.5 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı hardal
1 diş sarımsak
1 limon suyu
Karabiber
Tuz
Yapilisi:
Orta boy bir tencerede yağı kızdırın. Sarımsağı koyup ara sıra karıştırarak kızartın. Tencereyi ateşten alıp un, biber ve tuzu ekleyip karıştırarak pürtüksüz hale getirin. Yavaş yavaş önce kremayı, sonra da hardalı ekleyip karışıma iyice yedirin.
Tencereyi kısık ateşe oturtup devamlı karıştırarak kaynatmadan, koyu ve pürtüksüz olana kadar pişirin. Ateşten alıp limon suyunu ekleyip karıştırın. Sosu ısıtılmış sosluğa koyup servis edin.
Krem Sos
Malzemeler :
800 ml. beşamel sos
50 gr. yağ
200 ml. krema
beyazbiber
tuz
Yapilisi:
Sıcak beşamel sosa yağ ve kremayı ekleyin. İyice karıştırın. Sosu kaynatmadan ısıtın. Tuz ve biberini kontrol edin. İnce bir süzgeçten geçirip süzün.
*Bu sos poşe balık ve haşlanmış sebzelerle birlikte servis edilebi
Mantar Sosu
Malzemeler :
125 gr. yağ
200 gr. mantar (dilimlenmiş)
200 ml. sek beyaz şarap
1 lt. dömi glas
taze çekilmiş karabiber
tuz
Yapilisi:
Yağın 75 grxxxxx bir tavada eritin. Mantarları atıp renk aldırmadan biraz sote edin. Beyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3'ü kalıncaya kadar çektirin. Dömi glası ilave edin ve sosu kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar çektirmeye devam edin. Oluşan kefi alın ve ateşi söndürün. Kalan yağı ekleyin. Tuz ve karabiberini kontrol edin.
*Bu sos ızgara veya sote sığır etlerinin yanında servis edilebilir.
Acılı Sos;
MALZEMELER
300 gr soyulmuş domates
5 adet fesleğen yaprağı
2 adet acı kırmızı biber
3 diş sarmısak
tuz
HAZIRLANIŞI
Sarmısakla kırmızı biberi ince kıyıp, ateşte koyup biraz soldurun. Fesleğen yaprakları ile domatesleri de ince kıyıp buna ilave edilin. Tuzunu ekleyip tencereyi kapatın. 15 dk kadar pişirin. Bu zaman sonunda sos hala çok sıvı ise,tekrar kapaksız olarak ateşe koyun. Tam kıvxxxxx gelince bir kaşık saf zeytinyağı ekleyin. Bu sosu makarnanın için kullanabilirsiniz.
Beyaz Tavuk Sosu;
MALZEMELER
4-6 kişilik
2 ½ su bardağı kaynar tavuk suyu
1 kahve fincanı un
1 çorba kaşığı margarin
az tuz
HAZIRLANIŞI
Bir tencereye yağı koyup eritin, orta ateşte unu ekleyin ve karıştırarak 3 dakika kavurun ateşten alın. Tuzu ekleyin, beş dakika dinlendirin. Sonra karıştırarak tavuk suyunu yedirin. Orta ateşte karıştırarak kaynatın, ağır ateşte zaman zaman karıştırarak on dakika pişirin. Süzdükten sonra kullanın.
Köri Sos;
MALZEMELER
1 litre sos
7 adet tavuk kanadı yada 4 parça 1 parmak uzunluğunda dana kemiği
1 çorba kaşığı margarin
1 küçük ince doğranmış soğan
¼ beyaz elma
1/6 küçük kereviz
1 ½ kahve fincanı un
½ tatlı kaşığı köri
1 çorba kaşığı ketçap
2 kahve fincanı beyaz şarap
4 su bardağı su
½ su bardağı süt
¼ tatlı kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI
Yağı küçük bir tencereye koyun, kızdırın. Kemikleri ekleyin ve kemikler sarı bir renk alana kadar kavurun. Kerevizi, soğanı, köriyi, elmayı, ketçapı ekleyin, iki dakika kavurun. Beyaz şarap ve tuzu ilave edin. Sonra suyunu ekleyin, ağır ağır kaynatarak ilk su seviyesine işaret koyun. Suyunu çektikçe aynı miktarda su ekleyerek 90 dakika kadar pişirin. Üzerinde oluşan yağ ve köpükleri sıyırıp atın. Sütü ve unu iyice karıştırıp kaynamakta olan sosa yedirin. Zaman zaman karıştırarak ağır ateşte onbeş dakika daha kaynattıktan sonra, süzün.
Kapari Sos;
MALZEMELER
8-10 kişilik
½ su bardağı soğuk et suyu
2 su bardağı kaynar et suyu
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı ince kıyılmış kapari
1 çorba kaşığı tereyağ
az tuz
HAZIRLANIŞI
Küçük bir tencerede tuzu, unu ve soğuk et suyunu iyice karıştırıp 5 dakika bekletin. Sonra bir çırpma teli ile karıştırarak kaynar et suyunu yedirin. Orta ateşte 5-6 dakika kaynatıp ateşten alın. Bir süzgeçten süzdürün, tereyağ ile kapariyi karıştırın. Servise hazırdır.
Elma Sos;
MALZEMELER
6 kişilik
7 adet orta boy elma (golden)
1 su bardağı toz şeker
½ su bardağı beyaz şarap
1 çorba kaşığı tereyağ
HAZIRLANIŞI
Elmaları dörde bölün, soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Bir tencereye elmaları, şarabı koyun orta ateşte 5 dakiak kaynatıp şekeri ekleyin. 1-2 defa karıştırıp kapağını yine kapayın. Elmalar pişene kadar 15-20 dakika pişirin. Elmanın içinde az miktarda su kalmalıdır. Sonra bir süzgeçten yada püre makinasından geçirin. Tereyağını hafif kızartın ve içine ekleyin.
Cig Sebzeler Icin Dip Sos
Malzemeler:
1 demet maydanoz (ayıklanmış)
5-6 adet ançuez (bir çeşit balık konservesi, salamurasıdır)
3 diş sarmısak (dövülmüş)
1 dilim bayat ekmek (kabuğu çıkarılacak)
2 adet haşlanmış katı yumurta
2-3 adet orta boy salatalık turşusu
1 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yapilisi:
Yukarıda saydığımız malzemelerin hepsi bir mutfak robotuna aktarılır ve iyice püre haline gelinceye kadar çekilir.
Hazırlanan bu sos kaseye boşaltıp, çiğ sebzelerle beraber servis edili
Her Cesit Tavuk Eti Icin Terbiye Sos
Malzemeler:
*6 Adet orta boy tavuk göğsü veya 6 adet tavuk budu için:
3 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan (çok ince rendelenmiş veya robotta çekilmiş)
3 yemek kaşığı kayısı reçeli (ezilmemiş olacak) (veya 2 yemek kaşığı bal)
3 yemek kaşığı ketçap (veya 1,5 yemek kaşığı domates salçası)
3 yemek kaşığı soya sosu
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yapilisi:
Derin ve yayvan bir karıştırma kabına tüm sos malzemelerini boşaltıp, çatalla iyice çirpin. Sos kivxxxxx gelince bir süre dinlendirin.
*Tavuklari izgara/barbekü yapacaginiz zaman,önce bu sosa iyice bulayip pisirirseniz,yemeginiz cok daha lezzetli olacaktir.
*1 çay kaşığı köri baharatı da ilave edebilirsiniz, özellikle tavuğa çok yakışır.
Acili Harissa Ortadogu Sosu
Malzemeler:
· 3 yemek kasigi hakiki zeytinyagi-sizma
· 1 iri kirmizi sogan (minicik küp küp dogranmis)
· 1 iri bas sarimsak (cok ince dogranmis)
· 3-4 adet kozlenmis,soyulmus,cekirdek ve kabuklari cikartilmis taze etli kirmizi biber
· 3 adet guneste kurutulmus ve ilik suda 1 saat bekletilmis domates-veya domatesleri ikiye kesin ve 120 C derece./230F isitilmis firinda ,tuz+karabiber=zeytinyagi ile iyice karistirip 5 saat gibi pisirin)
· cay kasigi ucu ile toz tarcin
· ½ tatli kasigi ince aci toz biber-cayenne
· cok az hint safrani-turmerik
· bir cimdik toz karanfil
· tuz
· taze cekilmis karabiber
· taze kekik-1 yemek kasigi dolusu veya 1 tatli kasigi dolusu kuru kekik
· taze dogranmis nane yapraklari
Yapilisi:
Zeytinyaginda sogan+sarimsagi tahta kasikla karistirin,sote edin.Soganlar seffaf hale gelecektir.Bu orta ates ustunde 5-6 dakika surer.Sonra sogumaya birakin.Soguduktan sonra hepsini robota atin ve iyice karistirin .
*Bu sosu sandviclere,etlere,sebzelere de kullanabilirsiniz.Ancak, öncelikle balik sosudur.
Remulad Sosu
Malzemeler:
375 ml. mayonez
3 yemek kasigi dolusu incecik kup kup kiyilmis,mini kornison tursu
2 yemek kasigi kadar kiyilmis maydanoz
1 yemek kasigi kiyilmis taze taragon otu
1 tatli kasigi dijon hardal
2 yemek kasigi dolusu kiyilmis kapari
3 dis kiyilmis,ezilmis sarimsak
1 adet kiyilmis ancuez konserve filetosu-kucuk
cok az, acili sos
Yapilisi:
Malzemelerin hepsini iyice karistirin ve servis yapmadan once, mutlaka 2 saat buzdolabinda agzi kapali bekletin.
*Deniz urunleri,sebzelerle,sandviclerle sunulur.
Acılı Meksika Dip Sos
Malzemeler:
Fasulye konservesi ya da haşlanmış kuru fasulye
ince kıyılmış yeşil biber
küçük küplere kesilmiş domates
bol acıso ve kimyon.
Yapılışı:
Tüm malzeme karıştırılır. Isıtılır. Sıcak olarak mısır cipsi yanında servis yapılır
Peynirli Dip
Malzemeler:
Yarım kilo yoğurt
Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
5 diş dövülmüş sarımsak
Yapılışı:
Yoğurt, plastik bir süzgeçte 2 saat kadar süzülür. Maydanoz ince kıyılır. Beyaz peynirin suda tuzu çıkartılıp sonra çatalla ezilir. Tümü karıştırılır.
*Kızarmış ekmeğin üzerine sürülerek servis yapılır.
Türk Usülü "Nachos"
Malzemeler:
3-4 adet patates
Sıvı yağ(zeytinyağ tercihtir ama pahalı biraz,o yüzden çiçek de olur)
Tuz,karabiber bide naylon poşet
Sos için:
Yoğurtlu sos:1 kase yoğurt,1 baş sarımsak(istemeyen koymaz),dereotu,1 salatalık
Yapılışı:
Önce patatesleri salam gibi ince ince ve yuvarlak şekilde(mümkün olduğunca)dilimleyin.Daha sonra derin bir tavaya koyup da kızdırdığınız yağda kızartın.Patatesler iyice kızarınca yağdan alın,biraz soğusun.Sonra poşete koyup,üzerlerine tuz,karabiber ekleyin.Poşeti iyice sallayın hepsi birbirine karışsın.Sonra da cipsleri servis tabağına güzelce dizin.Şimdi geldik sosa.Sarımsağı iyice dövün ve yoğurda ekleyin.Dereotlarını ince ince kıyıp yoğurda ekleyin.En son olarakta,salatalıkları rendeyaparak yoğurda ekleyin.Yanlız dikkat cacık kıvamında olmasın,biraz yoğun olsun sosunuz,yoksa cacık olur (bu yüzden salatalıkları avucunuza alarak suyunu biryere sıkın).İyice karıştırın.Sos hazır,servis tabağının ortasına bir kaseyle koyun,servis edin.Arkadaşlarına ev yapımı "dippas" ikram edin Afiyet Olsun!
ads
Sos çeşitleri "Bol içerikli ve hazırlanışı
Gönderen
Spinoza
on 23 Temmuz 2009 Perşembe
/
Etiketler:
Sos çeşitleri "Bol içerikli ve hazırlanışı"
0 yorum:
Yorum Gönder